A titok az olcsó termékekről, avagy mit kensz magadra?

A termékek megítélése sokszor a csomagoláson és az áron múlik, ugyanakkor rendkívül fontos megértenünk, mit is veszünk meg. Egy termék árát sok tényező befolyásolja, ennek az elemzését olvashatja cikkünkben. A pontos probléma bemutatása egy nemzetközi gyártó testápolóját használjuk, mely elérhető a legtöbb hazai kozmetikumokat árusító partner boltjaiban.

 

Az elemzés példájául szolgáló termék egy mélyhidratáló szérummal gazdagított testápoló tej, melyet a márka normál-száraz bőrre ajánl.. Vizsgáljuk meg, mennyibe is kerül az, amit a boltban megveszünk.

A termék ára bruttó 1499 Ft. A nettó ára 1180 Ft mielőtt rákerül az áfa. A legtöbb esetben számolni kell egy beszállítói árral, illetve egy kiskereskedelmi árral.  Ebben a bizonyos esetben, hogy teljesen hitelesek legyünk csak a beszállítói árréssel számolunk, hiszen a nagy üzletláncok egyenesen a gyártótól kapják a termékeket. 

Az átlagos kereskedelmi nyereség a termékeken 30%. Miután levonjuk a 30% profitot, a következőképpen alakul a beszerzési ára a terméknek: 

1180 – 354 = 826 Ft  (Ezen az áron kapja meg a bolt a gyártótól a terméket)

A gyártónak szintén van profitja a terméken. Ennek mértéke egyes termékeknél akár több 100%-os is lehet és egyes termékek esetében pedig csak 30%,  hogy finanszírozni tudja a kiadásait és a termékfejlesztést

A termék reális árképzésének bemutatása érdekében átlaggal fogunk számolni és 50% profitot számolunk a gyártók számára is.  

826 – 413 = 413 Ft 

Tehát a termék előállítása 413 Ft. Akkor nézzük meg, hogy pontosan ez milyen összegekből is áll: 

A termék árába általában beépítik a marketing és fejlesztési költségeket. Ez egy átlag kozmetikum esetében nem túl magas összeg. Ez az összeg tömeggyártás esetében 8 és 16 % között mozog (természetesen vannak ettől teljes mértében eltérő stratégiák).   Átlagolva 12%-al számolunk. A termékek szállításának is van költsége, mely nagyobb mennyiségnél nem kimagasló, de ebben az esetben 1 %-al számolunk.  

413 – 54 Ft = 359 Ft. 

A termék csomagolása egyedileg készül, nagy mennyiségben Kínában. A teljes csomagolás átlagköltsége (műanyag egyszerű flakon esetében) hozzávetőleg 0,1 USD, amelyet aztán vámoltatni és szállítani kell, így mire megérkezik a gyárba az ára darabonként 0,2 USD ( 60 Ft ). Ezen felül a matrica elkészítése és gépsor általi felhelyezése szintén hozzávetőleg 0,1 USD ( 30 Ft ). A csomagolásra ezen felül egyéb környezeti adók is vonatkoznak, de ezt most nem számítjuk bele. 

359 – 90 = 269  Ft 

A drogériában megvásárolható 1499 Ft-os termék gyártásához szükséges alapanyagok és munkaköltsége hozzávetőleg 269 Ft

De mit is jelent ez pontosan?

Azt, hogy az termék, mely 250ml tartalmú, és hosszú hónapokig fogod arra használni, hogy ápold vele a bőröd, alapanyagköltségben nem éri el a 200 Ft ot!

Miért is probléma ez? A nagy gyártók sokkal olcsóbban kapják az alapanyagokat. Példa értékűen 1 kg shea vaj  8 USD ( 2 380 Ft) áron érhető el, amennyiben  1000kg-ot tudunk belőle rendelni. Amennyiben tiszta shea vajból készítjük a terméket, úgy 1kg-ból 4 db 250ml készítményt lehet készíteni. Ennek darabköltsége 595 Ft lenne. Akkor mégis hogyan lehet létrehozni termékeket 200 forintból?  Felvizezett alapanyagokból. A nemzetközi gyártók célja, olyan termékeket létrehozni, melyekben legalább 1% hatóanyag koncentrátumok vannak, mert akkor már feltüntethető a csomagoláson. Természetesen vannak kivételek, nem szeretnénk minden nemzetközi gyártót egy kalap alá venni. Mindazonáltal szerettük volna szemléltetni, hogyan is épül fel túlnyomó esetben a tömeggyártott termékek árképzése.

Mi a megoldás?

Vásárolj minőségi készítményeket. Nem feltétlenül kell nagy nemzetközi prémiummárkának lenniük. Nézz körül a manufakturális gyártók között is!  A magasabb ár sokszor jobb minőséget is takar. 

Exkluzív készítmények
megfizethető áron

Magas hatóanyagtartalmú természetes készítmények a hosszú és egészséges életért!